In het Zwitserse plaatsje Vals ligt boven op de berg een architectonisch meesterwerk. In 1986 werd Peter Zumthor door de locale gemeenschap gevraagd om een vervangend badcomplex te ontwerpen dat de indruk zou wekken er altijd te zijn geweest. Deze vraag heeft geleid tot één van Zumthor’s meest bekende gebouwen. Binnen twee jaar werd het bouwwerk tot nationaal erfgoed verklaard, waarna het grote internationale bekendheid vergaarde.

Thermen Vals bevat niet meer en niet minder dan water, steen, licht en geluid in allerlei variaties en samenstellingen. Het complex is een sterk geometrisch object dat uit de bergwand lijkt te komen. De wanden zijn opgebouwd uit naadloos gestapeld kwartsiet. De gladheid van de gevel staat in contrast met de ruwheid van de omgeving. Dit terwijl het kwartsiet, dat gewonnen is uit een steengroeve op slechts 2 kilometer van de thermen, juist naadloos aansluit bij de bergwand.

In de ochtend is het complex alleen voor hotelgasten begaanbaar. En rond lunchtijd, net voordat de daggasten ook naar binnen kunnen was er voor deze speciale aanvraag de mogelijkheid geboden om foto’s te maken. Helemaal bijzonder is dat op dat moment de zon net om de hoek komt kijken. Wonderbaarlijk.Terug naar boven ↑